Историята на Roborock

2 май 2021
Историята на Roborock

Roborock се превърна доста бързо в една от водещите марки за роботи прахосмукачки. Това се дължи на факта, че фирмата е доста иноваторска и устремена към непрекъснато усъвършенстване на предлаганите от нея продукти. Roborock беше първата фирма, която въведе LIDAR навигацията и изведе прахосмукачките  роботи до едно ново ниво. Те бяха първите, който направиха прахосмукачка робот, която има сила на засмукване 2000Pa, докато техните конкуренти бяха с по 1500Pa или по-ниски.

Първият робот, който фирмата създава всъщност е под марката Xiaomi. Или по-точно  Xiaomi Mi Robot , който излиза на пазара през 2016г. Почти две години преди първият им самостоятелен робот Roborock S5. Въпреки, че Roborock се отделят, от Xiaomi виждат иноваторството във фирмата и не спират инвестициите си в нея.

По-надолу в статията ще разберете как от Roborock непрекъснато усъвършенстват света на прахосмукачките роботи с всяка следваща тяхна машина.

 

Xiaomi Mi Robot Vacuum

 

 

Първият робот, който Roborock направиха е Xiaomi Mi Robot Vacuum през 2016. Той включва 12 сензора и революционният си за времето лазерен сензор. Който му позволяваше да картографира домът ви с изключително висока точност. Робота разполагаше с батериа от 5200mAh, която му позволяваше да чисти около два часа и половина с едно зареждане. Xiaomi Mi Robot беше робота с най-висока мощност на засмукване през 2016.  

 

Roborock S5

 

 

През 2018 Roborock пуснаха първият си робот под собственното си име – Roborock S5. Този робот беше основополагащ за марката и те бяха дали всичко от себе си, за да бъде възможно най-технологичната прахосмукачка робот за времето си. Roborock S5 дойде с огромно подобрение в LiDAR навигацията, спрямо Xiaomi Mi Robot Vacuum. Едно от най-големите предимства на робота беше мокрото почистване, защото до тогава нито една прахосмукачка робот не го предлагаше.

 

 

 

Roborock E2 & E3

 

 

През същата година когато излиза Roborock S5, компанията пуска и своите по-евтини роботи Roborock E2 и Roborock E3. Въпреки,че роботите са пуснати първоначално за да покрият ниският клас, те все още са актуални и през 2021г. Роботите нямат LiDAR сензор, а вместо него изпозлват система с двоен жироскоп, за навигация. Също така имат и по-малко развито приложение спрямо S5.

 

 

Roborock S6

 

 

Roborock S6 е проектиран на основата на Roborock S5, като го превъзхожда с подобрена навигация и по-ниски нива на шум по време на работа. Roborock създадоха този модел за хората, които ценят комфорта по време на почистване.

 

 

Roborock S5 MAX

 

 

През септемви 2019 Roborock се върнаха към своята „класическа“ серия S5, с робота S5 MAX. С думата MAX фирмата искаше да каже на своите клиенти, че всичко в този робот е подобрено спрямо предишната версия. С Roborock S5 Max фирмата представи и своят революционен електрически воден резервоар, който изцяло заместваше старият гравитационен резервоар. Електрическият воден резервоар на  S5 MAX, позволяваше на потребителя да регулира с изключителна прецизност степента на водният поток, само с едно натискане от приложението на телефона. Roborock S5 MAX изцяло преобърна света на роботизираните прахосмукачки и се превърна в истински бестлесър сред тях.

 

 

Roborock S4

 

 

Roborock S4 беше пуснат заедно с Roborock S5 MAX, като той беше създаден за хора, който не се нуждаеха от мокро почистване. Премахването на този модул значително намали цената на робота, като и до този момент S4 модела е най-евтиният робот от S семейството.

 

Roborock S6 PURE

 

 

Roborock започнаха 2020г. с пускането на нов модел S6 PURE, който разбира се беше изграден на базата на S6. Като предлага същата подобрена навигационна система и усъвършенстван софтуер за картографиране но на по-ниска цена от S6.

 

 

Roborock S6 Max V

 

 

През април 2020 Roborock  дебютираха с най-добрата си прахосмукачка робот, която бяха създавали до сега. Това което прави Roborock S6 Max V  толкова добър, е че той комбинира стерео камера с изкуствен интелект, който му помага да разпознава и избягва препядствията. Робота е в състояние да разпознае и избегне всички препядствия които са по пода, без да премине през тях или да се оплете. Това прави този робот перфектен за хора с домашни любимци.

 

 

Roborock E4

 

 

През април 2020г. Roborock ни представиха и модела си E4, който е подобрената версия на Е3 представен през 2018г. Roborock E4 съчетава в себе си и двата вида почистване а именно сухо и мокро. Навигационната му система е същата като на E3 с двоен жироскоп. Като от Roborock са добавили опцията за усилване на мощността на засмукване, когато робота засече, че почиства килим.

 

 

Roborock S4 Max

 

 

През октомви 2020г. Roborock обявиха пускането на Roborock S4 Max. Като както подсказва името, то е подобрената версия на Roborock S4. Новата версия също не разполага с фукнция за мокро почистване, но е с по-голяма мощност от 2000 Pa. С този модел от Roborock  ни показаха и тяхната система за запаметяване на повече от една карта, която по-късно приложиха и в другите си модели. Roborock S4 Max, e най-евтиният модел от семейството на S и той е предазначен за хора, които смятат, че не им е необходимо мокро почистване.

 

 

Roborock S7

 

 

През януари 2021г. Roborock пуснаха  чисто нова линия в семейството на S. С тази линия Roborock се фокусират върху подобряването на мокрото почистване. С пускането на S7 от Roborock показаха на света две нови функции при мокрото почистване. Първата е „VibraRise“  която кара мопа на робота да вибрира с изключително висока честота, като това води до едно много по-дълбоко мокро почистване. Втората нова фукнция е , че когато робота засече килим или препядствие през което трябва да премине.Той автоматично вдига мопа си с 5mm. и спира електрическата помпа. Roborock S7 разполага с преработен механизъм за средната си четка, като тя вече не е статична а плаваща.

 


Xiaomi Dreame Bot Z10 Pro27 декември 2021

От Xiaomi променят представата ни за почистване с новия си модел Dreame Bot Z10 Pro

прочети още
По-бързият и лесен начин за покупка на робот с допълнителна отстъпка от 15% със Settle20 ноември 2021

Плати през Settle и вземи бонус отстъпка от 15% без скрити такси и тромави процедури – това вече е възможно!

прочети още
Представяме ви Xiaomi Dreame Bot L10 Pro13 юни 2021

Предметите по пода вече не са проблем

прочети още
Какво не трябва да почистваме с нашата прахосмукачка11 април 2021

Почистването на дома е една от най-важните задачи в нашето ежедневие. Можем да използваме различни уреди и методи за почистването на нашият дом, но едно е сигурно, че необходимостта от прахосмукачка винаги остава.

прочети още
Как правилно да поддържаме нашата прахосмукачка робот19 декември 2020

За да може нашата прахосмукачка робот да ни помага в домакинстака работа дълго и безпроблемно. Ние също трябва да полагаме грижи за нея.

прочети още
Xiaomi Mijia 1T31 октомври 2020

Xiaomi Mijia 1T : Мощност до 3000 Pa и ToF камера с 3D моделиране на околната среда

прочети още
ТОП 10 причини, защо да си закупим прахосмукачка робот10 октомври 2020

Ако някога сте се чудили, защо трябва да си закупите прахосмукачка робот. Тук може да прочетете десетте най-големи предимства на тези автономни почистващи машини.

прочети още